Avui en dia disposem d’un ampli ventall de jocs de taula, amb molta diversitat pel que fa a les seves modalitats i temàtiques. Trobem jocs de gestió de recursos, de percepció visual, de rol, de lògica, d’explicar històries, d’estratègia, de tauler, de cartes, cooperatius, de daus, etc. Hi ha tanta infinitat de jocs que de vegades ens consta escollir, decidir-nos per un. Per facilitar aquesta elecció hi ha un conjunt d’aspectes que podem tenir en compte:

 

– Els objectius que volem aconseguir. Cada joc té uns objectius concrets i específics.

 

– El moment del dia en què es desenvoluparà el joc. Depenent de l’hora del dia escollirem el joc més adient per aquell moment. Si es tracta de primera hora del matí, escollirem un joc dinàmic i de rapidesa de manera que ens ajudarà a despertar-nos. En canvi si és a la nit, moments abans d’anar a dormir, escollirem un joc amb el qual puguem jugar de forma més relaxada.

 

– El context també és important. Si ens trobam a un espai sorollós serà més còmode escollir un joc que a penes necessiti fer ús del llenguatge verbal. Si volem jugar a la platja és més convenient agafar un joc que no ocupi molt, amb poques peces.

 

– El temps de previsió pel joc. Si no disposem de gaire temps per jugar evitarem un joc dens amb el qual les partides es poden allargar més d’una hora, ja que d’aquesta manera deixaríem la partida a mitges.

 

– El nombre de jugadors. Hi ha jocs més adients per jugar amb equips, d’altres per parelles, d’altres de forma individual.

 

– En funció dels valors que transmeten. Observarem si incorporen perspectiva de gènere o per contra utilitzen estereotips sexistes, si estimulen a l’agressivitat, si són etnocèntrics, si estimulen al consumisme, si s’han fabricat a països on es respecten els drets humans, si estan fets amb materials reciclables i si són respectuosos amb el medi ambient.

 

Finalment, una vegada contemplats tots aquests aspectes i amb el joc escollit només queda jugar i divertir-se!